top of page
  • Writer's pictureVitaliy Floriyan

🏥 У лікарню швидкої допомоги госпіталізується велика кількість хворих з найрізноманітнішими проблемами


 У лікарню швидкої допомоги госпіталізується велика кількість хворих з найрізноманітнішими проблемами. Деякі захворювання виявляються частіше та становлять значну частку серед пацієнтів у стаціонарному відділенні, зокрема, патології ендокринної системи. Якщо діабет - це відома хвороба, про яку більшість людей знають, то зоб, на жаль, належить до категорії захворювань, при яких пацієнти часто потрапляють до лікаря у важкому стані з запущеними формами.

 Кейс від лікаря-ендокринолога Лариси Ковальської

Пацієнтка А, 97 років, у момент госпіталізації мала декомпенсовану серцеву недостатність, тахікардію та неврози. Виявлено, що вона страждає на зоб збільшеним обсягом в 95 кубічних сантиметрів, що перевищує норму в 10 разів. Неврози лікувалися у невропатолога довгий час, але гіпотиреоз навіть не підозрювався. Ця ситуація є типовою, коли симптоми щитоподібної залози плутають з іншими захворюваннями, а лікування спрямовується не у вірному напрямку та негативно впливає на стан пацієнта.

Лікування гіпотиреозу може бути консервативним у випадку незначних змін та під постійним контролем лікаря-ендокринолога, але у складних випадках може знадобитися хірургічне втручання. Також важливо пам'ятати, що зоб має тенденцію до рецидивів, як у випадку пацієнтки М 68 років. Після операції у 1999 році вона не перебувала під наглядом лікаря, тому не помітила повернення захворювання. Зараз вона отримує заміну терапію та готується до оперативного лікування.

Запобігти ускладненням та забезпечити стабільний стан здоров'я для пацієнтів з ендокринними захворюваннями вимагає постійної уваги та відповідальності, як зі сторони медичних фахівців, так і самого пацієнта. Регулярні візити до лікаря, систематичні обстеження та вчасне виконання призначень допоможуть зберегти здоров'я та попередити небезпечні ускладнення.


7 views0 comments
bottom of page